„Аз искам да готвя вкусна храна, която да е красива, да става бързо, да има настроение в кухнята на мястото, където съм, да има живот вътре“, категоричен е той
„Един ресторант трябва да е цялостна концепция, трябва да е наистина премислено - от това каква ще ви е храната, как ще са облечени сервитьорите, какво ще говорят тези сервитьори, дали си знаят менюто, какви униформи ще имат, какво ще има на масите.
Ние искаме да дадем на нашите гости едно изживяване. Искаме да ги пренесем на друго място.
Това е най-важното нещо в един ресторант за мен – как ще те накарат да се почувстваш още от вратата като влезеш до момента, в който те изпратят. Общо взето цял живот съм знаел какво искам да правя. Храната винаги е била центъра на това нещо.“
Шеф Владимир Тодоров се вманиачава по готвенето още като дете. В желанието си да започне да трупа опит възможно най-бързо, намира първата си работа като готвач, когато е на 14 години.
„Аз се научих да режа бързо. Това беше първото нещо, което реших, че трябва да знам. И това беше единственото. Но да сготвя едно ястие от начало докрай, не, абсурд.
И намерих едно място, което беше до основното ми училище. С кодово име „Дупката“, така му казваха всички. Нали, заведение, което не беше кой знае какво.
И когато влязох в кухнята, собственикът ме представи на единствения човек, който беше там. И каза: „Това е Влади, покажи му, нали, какво, що и си свободна.“ И викам чакай малко, как така свободна? И първия ден останах сам, абсолютно сам. Беше ад. Ама се оправих.“
С времето Тодоров работи в престижни ресторанти в страната и чужбина. На 23-годишна възраст печели приза „Готвач на България”, а днес е собственик на три успешни софийски бизнеса - бистро Fake French, както и заведения за улична храна и за донъти.
„И бях решил, че искам да направя нещо свое. Първият ден се наводнихме, отказа ни системата за маркиране, имахме проблеми с тока, отказваха ни уредите, бяхме sold out в 4 часа и въобще не можехме да овладеем хаоса около откриването и цялото нещо.“
От отварянето на заведението си за сандвичи, предприемачът се посвещава на мисията да създава още интересни места. Година по-късно получава обаждане, което променя живота му.
„И той ми каза, че ресторанта го затваря за някакъв период от време и най-вероятно ще го продава. И аз бях хм, що пък да не го взема аз.
Мен в главата ми винаги е работело това, че аз трябва да отворя ресторант, защото това е нещо, което обичам да правя и единственото нещо, което мога да правя, всъщност.
Три дена на морето бях, вътре във водата, легнал по гръб и гледам нагоре и само си мисля нали какво мога да направя с този ресторант. Дали ще мога да го взема, дали риска не е прекалено голям, Заведението за сандвичи е 40 квадрата, а ресторантът е 4-5-6 пъти повече. По-голям, много повече персонал, много повече разходи, много повече от всичко. В крайна сметка му се обадих на последния ден и му казах: айде да се видим, искам да го взема това място.“
Зад трите заведения на шеф Тодоров стоят над 45 души, към които той се отнася със същото внимание като към клиентите си.
„Нашата професия е много тежка. Нали, не искам да звуча като мъченик, но се работи много, много дълги часове, много дни от седмицата.
Това което сме направили в ресторанта – ние сме намалили работното време. Ние работим само за вечеря. За мен от най-важните неща е екипът ми да се чувства добре. Да взимат достатъчно пари за труда си, да имат свободно време.“
Зад гърба си предприемачът днес има и издадена готварска книга. В близкото бъдеще Тодоров планира да продължи да създава интригуващи места.
„Смятам, че когато човек е притиснат в ъгъла, става много по-креативен. И намира начини, които може би не е намирал досега. Не трябва да те е страх от провала. По-скоро трябва да те е страх от това да не пробваш.
Аз искам да готвя вкусна храна, която да е красива, да става бързо, да има настроение в кухнята на мястото, където съм, да има живот вътре.
Но горе-долу на всеки две години искам да правя нещо ново, защото това ме държи и жив по някакъв начин. Обичам предизвикателствата и ако не правя нещо ново, защо въобще се занимавам? Цялото нещо е много яко в момента както е, но аз искам да се развива все повече и повече. Апетитът идва с яденето, както се казва.“
Очаквайте поредицата „Успехът: Forbes по NOVA” всяка събота в „Събуди се“ по NOVA.
Редактор: Боряна Димитрова