Това обаче не означава да започнем спокойно да трупаме килограми

Умереното напълняване, когато човек е на 50 години, може да удължи живота, ако преди това теглото е било нормално и не се стигне до затлъстяване, твърдят американски лекари. Експерти, които не са участвали в изследването, обаче предупредиха, че то не означава да започнем спокойно да трупаме килограми. Участниците, които са били затлъстели на тази възраст и са продължили да напълняват, всъщност имали по-малък шанс да доживеят старини. Учените, ръководени от проф. Хуей Чжън от университета на Охайо, са обработили данни за две поколения участници в изследването за сърдечно здраве Фламингам, започнало през 1948 г. Те са групирали участниците в категории в зависимост от теглото им през годините.

Храни срещу стрес (ГАЛЕРИЯ)

Хората с нормално тегло на средна възраст - индекс на телесната маса от 18,5 до 24,9, които постепенно са започнали да напълняват, са живели по-дълго от запазилите младежките си килограми през целия си живот. Затова пък ако вече са имали излишни килограми на 50 години, и продължат да пълнеят, са с най-висок риск от ранна смърт.

Все повече зависими хора се връщат към пороците си след лечение (ВИДЕО)

"Умерените допълнителни килограми на старини ... могат да осигурят защита срещу хранителен и енергиен дефицит, метаболитен стрес, отслабване и отпадане, загуба на мускулна и костна плътност, причинена от хронични болести като сърдечна недостатъчност" - обясни проф. Чжън. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Годишник по епидемиология". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.