Причината - стресът, причинен от пандемията

Сериозен е ръстът на българите със зависимости, които след дълго лечение са се върнали към наркотиците, алкохола или хазарта. Причината – тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради COVID-19.

След години под контрола на дрогата, една млада майка е “чиста” от няколко месеца. Иска да остане анонимна, за да не тревожи близките си.

„Спрях в момента, в който започнах да посещавам центъра за наркомании. Употребявала съм различни неща през годините”, разказва жената.

Тийнейджъри посягат към цели коктейли от наркотици

Сила да спре й дава семейството й. Споделя, че се отказва от дрогата заради дъщеря си. Ограниченията заради пандемията обаче започват да се отразяват неблагоприятно на волята й.

„Ходим с маски, не можем да общуваме нормално”, коментира жената.

И ако засега тя се справя в борбата със зависимостите си, много други са загубили битката в последните месеци. Причините са комплексни, но всичките са свързани с коронавируса.

„Това, че не можем да се срещаме с роднини и приятели, много ни въздейства. Маските също стресират. 30% от хората, които са били спрели да употребяват дрога за дълъг период от време,  са възобновили употребата”, твърди Юри Кацаров, клиничен психолог.

ЖИВОТЪТ НА ЕДИН БИВШ НАРКОМАН: Има ли спасение от дрогата?

В помощ на зависимите пациенти от Центъра по наркомании в София предлагат безплатни консултации с психолози и психиатри – на място и онлайн. За тези, за които има опасност да посегнат отново към наркотиците и алкохола, те са по-чести.

Всеки, който изпитва тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради коронавируса, също може да си запише час за безплатна консултация.  

Бездомник отказа хероина и стана милионер (СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.