Колко е дълъг пътят към живота без наркотици?

Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания. Според статистиката над 25% от младежите са употребявали наркотик. Най-популярната дрога е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина.

Животът е пълен с обрати. Днес може да си на върха, а утре да се окажеш на дъното. Това може да ви звучи като просто остаряла сентенция, на която вече никой не вярва. Следващите две истории обаче ще ви докажат, че грешите. Това са историите на Людмил и Николай - двама бивши наркомани, които от години са чисти и живеят в първия безплатен център за зависими у нас.

"Истината е, че животът ми си вървеше съвсем нормално. Завърших училище, исках да стана художник, завърших Художествената академия в град Враца, след което започнах да уча висше. Дойде един момент, в който от любопитство или заради средата, в която бях попаднал, започнах да опитвам различни видове наркотици", разказва Людмил Манолов.

Синтетичната дрога става все по-популярна у нас

В дните на прозрение той осъзнава, че има проблем и се нуждае от помощ.

"Търсих изход - болници, психиатрии, програми. Спирах за малко, пак започвах и така се въртях няколко години", каза още Манолов.

Изморен от всичко, през което е преминал и без никакви пари, Людмил случайно разбира, че в София има център за безплатно лечение на зависими и решава да опита.

"Истината е, че усещах смисъл. Бях спокоен, но физическите кризи бяха дълги", спомня си Людмил. В крайна сметка той успява да се пребори и днес може спокойно да каже, че е чист.

В Центъра за лечение всеки от постъпилите работи. Момчетата ремонтират коли, правят мебели, които след това продават и по този начин се изхранват. В центъра, в който се настаняват жени, пък се правят тапицерии.

Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана

Николай също е бил зависим от хероина и постъпва в центъра преди 18 години. Той е дърводелец и работи в цеха, в който се правят мебели. Освен спасение, в центъра за зависимости, Николай намира и любовта и създава семейство.

"Моето жилище е от другата страна на работилницата, така че имам привилегията да работя близо до дома си. Според мен средата тук е доста по-здрава, отколкото за съжаление на много други места. Утрешният ден си има своите проблеми. Смятам, че имам превилегията да работя това, което обичам на място, което обичам. Истината е, че не правя сериозни планове", казва Николай. 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Габриела Махлелиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.