Министърът на външните работи за възможна терористична кампания.

Не може да се прогнозира дали ще дойдат ислямистите на власт чрез избори, заяви министърът на външните работи Николай Младенов специално за зрителите на "Директно Карбовски".
 
Има категорични ясни причини за случващото се в Близкия Изток. Във всички тези страни над 50 % от населението е под 30 години, там е най-висок процентът на безработицата сред младите и е най-голямо е разделението между най-богатите и най-бедните в едно общество.

Така коментира министърът общите тенденции и каза, че всяка държава трябва да се разглежда поотделно.

Според него, Египет е едно много софистицирано общество, което има всички механизми в себе си, за да намери онзи баланс, който да не позволи ислямистите да излезнат на власт. В Либия има много сериозни племенни различия и в момента там на преден план са всякакви етнически и религиозни конфликти.

Според Младенов либийците са способни на демокрация, но той прогнозира поне още 10 – 20 години нестабилност на целия регион.

Министърът коментира, че случващото в Либия ще се отрази и на българите.

Предвиждат се със сигурност по-високи разходи със сигурност.

Министърът каза в студиото на "Директно Карбовски", че ако досега за българите светът е съдържал само ЕС, САЩ и Русия, то сега трябва да си дадем сметка, че светът на югоизток от България ще става все по-важен за нашата сигурност и икономика.

"Това, което ще ни помогне е ясен ангажимент към тези държави да им помогнем да имат стабилно социално и икономическо развитие", допълни той.

Черен сценарии съществува според  министъра на външните работи.

Той е свързан с проникването на ислямистки радикални елементи в други страни и началото на една терористична кампания срещу опита на младите хора, които излезнаха на улицата и свалиха тези диктатори, за да изградят нормални общества.