С 1% да се повиши цената от 1 юли...

С 1% да се повиши цената на парното от 1 юли за всички битови абонати в Пловдив и Асеновград ще поиска австрийската компания EVN от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В същото време дружеството предлага с 6.3% да намали цените за корпоративните си клиенти, сред които са предприятия, болници, училища и детски градини.

Семейство Грозданчеви не може всеки месец да си плаща парното. Последната им сметка е 130 лева. Двамата са пенсионери и се грижат за болната си дъщеря. Ново увеличение на праното дори с 1% за семейството е непоносимо високо.

От EVN изчисляват, че след увеличението с 1% цената на един мегават час за битовите потребители ще стане 83.88 лева без ДДС.

Така, ако месечно едно семейство консумира 950 киловата и досега е плащало 94.80 лева, сега с поскъпването сметката му ще е 95.63 лева.    

За първи път у нас дружеството възнамерява да въведе различни тарифни планове за всеки клиент, като ощетени ще са битовите абонати в старите панелни блокове.

Обмисля се да има и специална тарифа за по-заможните абонати, които живеят в по-нови кооперации и имат модерни отоплителни инсталации. С тях дружеството ще уговаря цената и условията индивидуално.

Снимка: БГНЕС