Бунтовниците набират сила...

Предвид достигащите оскъдни и доста често противоречиви информации от Либия не можем да говорим категорично за драматичните събития там и последствията от тях.

Но по всичко личи, че Муамар Кадафи е изправен до стената.

Бунтовниците набират сила и завземат контрола в голяма част от страната.

Има сведения, че с изключение на два града, където все още се води битка за надмощие между лоялни на Кадафи и опозиционни групи.

За режима вече има само два бастиона – родният град на полковника Сирт и столицата Триполи. Въпреки статута на крепост на режима, Триполи също е арена на безредици и сблъсъци. Те са ограничени до предградията на столицата, но има информации, че подкрепления за бунтовниците идва от цялата страна.       

Активисти на опозиционните сили са категорични, че скоро ще има пълна готовност за щурм на столицата и отстраняване на Кадафи от власт. Противниците на либийския лидер предприеха и офанзива за контрол над ключовата военновъздушна база край Мисурата на 200 километра от Триполи, която е била успешна.

Голяма част от газовите и петролните залежи в Либия пък вече са в ръцете на местни кланове или лидери на временни местни администрации, които започнаха да се появяват след бунтовете и хаоса извън столицата Триполи. Това потвърди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Днес имаше множество международни реакции за случващото се в Либия, бяха наложени и поредните санкции срещу режима на Кадафи. Международната общност продължава да засилва натиска върху режима за спиране на насилието.

Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Либия, замрази авоари и наложи визови забрани за Муамар Кадафи и 25 души от близкото му обкръжение. Тези санкции бяха приети единодушно от постоянните представители на 27-те страни-членки на заседание в Брюксел.

Темата Либия е основна и на започналата днес в Женева годишна сесия на Съвета на ООН за човешките права. Русия, в лицето на руския външен министър Сергей Лавров, поиска от Либия незабавно да прекрати насилието над цивилното си население. Русия осъжда подобно насилие, настоява за незабавното му прекратяване и за спазване на международното хуманитарно право

„Нарушаването на човешки права е недопустимо и няма да бъде толерирано. Затова всички ние трябва да се обединим в обща позиция срещу тези, които насочват оръжие срещу собствения си народ”, беше позиция на американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Германският външен министър Гидо Вестервеле предложи 60-дневен мораториум над всички финансови трансфери към Либия с мотив, че подобен вид тежки санкции може да убедят либийския управляващ елит да оттегли доверието си от Муамар Кадафи.

Главният прокурор на международния наказателен съд обяви, че започва предварително разследване на престъпления срещу човечеството в Либия. Ще бъдат прегледани подробно данните за нападения срещу цивилни демонстранти заради информацията, че повече от 1000 души са били убити при безредиците.