Заяви Валентин Николов в "Здравей, България"...

"Няма партия, която не желае финансова стабилност за страната, само че тя се постига чрез конкретна политика, а не със законодателни мерки. В този смисъл не виждаме смисъл в Конституцията да се записват числа, това не е нейната роля".

Така депутатът от БСП Драгомир Стойнов коментира в "Здравей, България" идеята на министър Симеон Дянков за Пакт за финансова стабилност.

"В момента сме във валутен борд, което значи, че страната не може да води монетарна парична политика. Въвеждайки такива фискални цели, правителството се ограничава в способността си да води фискална политика. Ако се случат катаклизми, по какъв начин то ще реагира, за да помогне на хората", обърна се към управляващите Стойнов.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов защити идеята на Дянков като я нарече "добра дясна идея".

"Това е добра идея, защото България разчита на инвестициите. Ако се въведат тези мерки и се вкара една стабилност на държавата в бъдеще, тогава всеки един инвеститор ще иска да вкара парите си у нас", обоснова се Николов.

"Предлагаме вместо този пакт да има такъв за социална стабилност", продължи от своя страна депутатът от БСП.

"Трябва да седнем на една маса и да се поеме ангажимент да се води политика за увеличаване на доходите на хората. Вече трета година имаме замразяване на минималната работна заплата, а цените на парното и тока растат. Кой обаче ще компенсира рисковите групи, хората с уврежданията и безработните", попита Стойнов, като допълни, че именно заради това са нужни конкретни механизми.

Според него в държавата има пари и всичко е въпрос на приоритети.
„100 млн. за подслушване са равни на увеличаване с 13 лв. на детските надбавки на 878 хиляди деца, шанс за 20 00 майки да заченат ин витро, могат да се построят 100 детски градини”, заяви червеният депутат.

На тези думи Николов заяви, че ГЕРБ не иска да провежда геноцид, но приходите в икономиката са ни толкова.
"За да бъде вдигната минималната заплата, работодатели и синдикати трябва да постигнат съгласие, а досега такова няма", обоснова се Николов.

Чуйте повече за държавата, пазара, цената на храните и картелните споразумения във видеото.