Британските власти задържаха кораб с либийски динари на стойност 162 милиона долара...

Либийските сили за сигурност разпръснаха със сълзотворен газ демонстрация срещу Муамар Кадафи в Триполи. В едно от предградията на столицата протестиращите са изгорили либийското знаме.

Безредиците в Триполи избухнаха след петъчната молитва. Полицията е затегнала мерките за сигурност в столицата, а части, лоялни на режима, са издигнали пропускателни пунктове по улиците.

По непотвърдена информация правителствени части са нанесли въздушни удари в източната част на страната по територии, които са под контрола на бунтовниците. Свидетели разказват за експлозии в пристанището Рас Лануф.

Либийската държавна телевизия пък съобщи, че правителствените части са си върнали контрола над град Зауия, на 60 километра от Триполи.

Сили, лоялни на Кадафи, са предприели атака срещу ключовото пристанище Брега, където се намира втората по големина петролна рафинерия в страната. Появиха се информации, че към войските на Кадафи са се присъединили няколко стотин наемници от племето туареги в Мали.

Междувременно британските власти обявиха, че са арестували кораб с либийски динари на стойност 162 милиона долара. Според публикации в медиите на Острова плавателният съд се опитал да акустира в Триполи, но не е успял и затова се е върнал във Великобритания.

Правителството в Лондон вече замрази авоари на стойност 20 милиарда английски лири, собственост на Кадафи, депозирани в британски банки, пише вестник “Дейли Телеграф”.

Сминка: БГНЕС