Със специално устройство...

Украински пътешественик и търсач на силни усещания възнамерява да постави нов рекорд в "Книгата на Гинес", като обиколи целия свят с помощта на устройство за подводно плуване, пишат местните издания.

Ентусиастът, чието пътуване навярно ще започне през 2012 г., се казва Фьодор Конюхов и живее в Запорожка област.

Мъжът възнамерява да обиколи цялото земно кълбо с помощта на устройството "Север-2", което е изработено преди повече от 20 години в СССР.

Подводният механизъм представлява малък вид подводница, пригодена за редица дейности, включително подводен туризъм, изследване на непознатите води и инспекция на нефтените и газовите платформи.

Той пък бил дарен на Конюхов от неговите спонсори. Украинецът преди време взел решение да прекоси света под вода, тъй като се вдъхновил от книгите на Жул Верн.

Наскоро Фьодор дори сподели, че за това си мечтаел още като дете, когато за първи път бил запленен от тайнствеността на морските дълбини.

Въпреки че рядко намира място в страниците на Западните издания, името на Конюхов е широко известно в бившите съветски републики.

Украинецът преди време се превърна в първия човек, стъпил на всички земни полюси и освен това прекоси Атлантика цели 14 пъти. /БГНЕС