Противниците на Кадафи обявиха, че са свалили боен самолет на неговите сили...

Обстановката в Либия продължава да бъде крайно напрегната.

Ожесточени сражения се водят между частите, верни на режима на Кадафи и силите на опозицията.

Информациите за бойните действия са противоречиви, коментират анализатори.

И двете страни твърдят, че са постигнали победи над противника.

Противниците на Кадафи обявиха, че са свалили боен самолет на неговите сили. Те твърдят, че са предприели настъпление към родния му град Сирт.

Държавната либийска телевизия твърди, че армията на Кадафи си е върнала контрола над редица градове в източната част на Либия. Тези съобщения бяха опровергани от опозицията.

Сражения се водят в района на Мисурата, на около 200 километра източно от столицата Триполи, както и на стратегическите градове Зауия и Рас Лануф. И двете страни твърдят, че са постигнали военни успехи. Според опозицията врагът е бил отблъснат от Рас Лануф.

Самолети на силите на Кадафи обаче са нанесли въздушни удари и са спрели настъпление на бунтовниците към западната част на Либия.

Това съобщиха наблюдатели от района на бойните действия. Муамар Кадафи заяви в интервю за френски вестник, че ако падне от власт, цяла Северна Африка ще премине под контрола на ислямистите.

В Триполи негови привърженици стреляха във въздуха и демонстрираха в подкрепа на режима му. Британски дипломат и осем военни от специалните части, които го охранявали, са задържани от активисти на антиправителствена милиция.

Дипломатическият представител се опитал да установи контакти с представител на опозиция в района на град Бенгази в източната част на Либия, твърди пресата на Острова.