По непотвърдена информация, полковник Кадафи е изпратил послание до бунтовниците...

По непотвърдена информация, полковник Кадафи е изпратил послание до бунтовниците.

В него той е предложил да се оттегли, ако на него и семейството му бъде разрешено да напуснат Либия заедно с авоарите си.

Опонентите му, които формираха Преходен национален съвет в Бенгази, са отказали да приемат такова предложение, съобщават някои западни медии.

Базираният в Лондон вестник "Ашар ал-Аусат" твърди, че през уикенда либийският лидер е изпратил посредник в Бенгази, за да преговаря с бунтовниците как да се оттегли от властта и да осигури своята безопасност.

Катарската телевизия "Ал Джазира" цитира анонимен източник, според когото предложението било отхвърлено, защото по този начин Кадафи щял да си отиде с чест.

Плановете за създаване на забранена за полети зона над Либия набират скорост.

Великобритания и Франция внасят в Съвета за сигурност на ООН резолюция по въпроса. Тази мярка, която арабските държави вече подкрепиха, ще обсъждат днес на среща и министрите на отбраната от НАТО. Целта е да бъдат спрени въздушните удари, които силите на Муамар Кадафи нанасят срещу градове, контролирани от противниците на режима му.

Международната общност остава разделена по въпроса.

Британският външен министър заяви, че страната му работи със своите партньори по подробностите за приемане на такъв документ от Съвета за сигурност на ООН.

По думите му, за създаването на такава зона ще бъде необходима широка подкрепа и ще се изисква участието на Съединените щати и НАТО.

Вашингтон също обяви, че обсъжда с партньорите си възможните военни мерки срещу режима в Джамахирията. Говорител на Белия дом поясни, че въоръжаването на бунтовниците е само един от вариантите.

Междувременно боевете продължават. Лоялните на Кадафи сили са нанесли въздушни удари срещу град Рас Лануф. Те са превзели и западния град Бин Джауад.