Изчезнаха задължителни ваксини за бебета...

Оказва се, че за пореден път има недостиг на някои от задължителните ваксини за бебета.

Притеснени родители сигнализираха в редакцията на „Здравей, България”, че вече от месец много от педиатрите не разполагат със задължителните  ваксините Пентаксим и Симфорикс.

Ваня Христова е майка на 5-месечната Александра. Повече от месец тя търси отговор на въпроса защо няма ваксина за нейното дете.

След няколко посещения при педиатъра Ваня разбира, че на дъщеря й не може да бъде направена задължителна имунизация, тъй като ваксини просто липсват.

До момента малката Александра е получила само две от задължителните си ваксини, а според имунизационния календар 5-месечното момиченце трябва да има 6 ваксинации.

Младата майка да е силно обезпокоена за здравето на детето си. Имунизациите се поставят по график, но 5-месечната Александра отдавна не може да се вмести в него.

Екип на "Здравей, Българи" потърси коментар от Министерството на здравеопазването. От там признаха, че наистина има недостиг на една от ваксините.

Липсата й д-р Филипова оправда със забавянето на подписването на договори с фирмите, които трябва да доставят медикаментите през 2011 година.

Подобно беше становището на министерството и миналата година, когато на лице беше същия проблем. В крайна сметка д-р Филипова не можа да се ангажира с точен срок за доставка на ваксината.

Тя сподели, че няма място за притеснение сред родителите, тъй като отклоненията от имунизационният календар не били фатални.

И докато според здравното министерство забавянето на безплатните ваксини не е толкова сериозен проблем, Ваня определя това просто като безотговорност.