Тази вечер армията е превзела град Зауия, само на 50 километра от Триполи...

Продължават сраженията между силите на режима на Муамар Кадафи и на опозицията.

Град Рас Лануф, в който има петролен терминал, е подложен на интензивен обстрел. Силите на Кадафи изтласкват бунтовниците от града и се готвят за офанзива срещу Бенгази- центърът на съпротивата в Джамахирията.

Тази вечер армията е превзела град Зауия, само на 50 километра от Триполи. При сражението са били убити най-малко 40 души, твърдят местни лекари.

Свидетели разказват за непрекъсната стрелба в района. 50 танка и повече от 10 камиона с войници са щурмували покрайнините на града. По непотвърдена информация, градът е почти превзет от правителствените части.

Междувременно Кадафи заяви, че  въстанието в Джамахирията било организирано от европейски правителства и от терористите от "Ал Кайда".

"Това е една малка група от Афганистан, Алжир, Египет и Палестина, които са нахлули в градовете. Влязоха в Зентан, Зауия и Бенгази и какво се случи? Вербуваха младежи под 20 години, върху които не може да се приложи закона. Накараха ги да скандират "Аллах е велик". Дадоха им хапчета, дори и пари. Въоръжиха ги, дадоха им автоматично оръжие и тези деца се радват. И затова нещата станаха такива, това се случи".