Не се е обаждал в редакцията на вестника от неделя...

Британският вестник "Гардиън" съобщи, че прави изключителни усилия да открие един от кореспондентите си, който изчезнал в Либия, докато отразявал безредиците от последните дни.

Иракският гражданин Гаит Абдул-Ахад, който предавал от Западна Либия през последните две седмици, не се е обаждал в редакцията на вестника от неделя, съобщи "Гардиън" на своя сайт.

Абдул-Ахад, който работел за изданието от 2004 г., а преди това отразявал събитията в Ирак и Афганистан, пътувал с Андрей Нето от бразилския вестник "Естадо".

Той също е в неизвестност. Те били в околностите на Зауия, контролирания от бунтовниците град на около 50 км западно от столицата Триполи, в който през последните дни се водят ожесточени сражения между бунтовниците и силите, верни на Муамар Кадафи.

"Гардиън" поддържа връзка с представители на либийското правителство в Триполи и в Лондон и ги помоли незабавно да предоставят цялата помощ за издирването на Абдул-Ахат и за установяването дали той е задържан от властите", съобщава изданието.

Вчера ВВС съобщи, че неин екип е бил задържан от либийските сили за сигурност и журналистите са били бити и подлагани на симулирана екзекуция, след като били арестувани на пропускателен пункт на път за Зауия. /БГНЕС