Испания прие план от 20 точки, с него ще бъдат спестени 28 милиона и 600 хиляди барела петрол...

Заради рекордното поскъпване на петрола, много държави въведоха мерки за икономия на енергия.

Испания прие план от 20 точки. С него ще бъдат спестени 28 милиона и 600 хиляди барела петрол. Правителството на Южна Корея забрани всякакво не особено належащо осветление. Белгия пък обмисля намаляването на данък добавена стойност за горивата.

За да намали използването на гориво, испанското правителство промени средната скорост по магистралите от 120 на 110 километра в час.

Кабинетът ще финансира гумите за по-икономично шофиране и ще даде държавна субсидия в размер на 262 милиона евро на обществения транспорт. Цените на билетите за влаковете в предградията и за кратки разстояния ще бъдат намалени. С този пакет от мерки Мадрид цели свиване на потреблението на гориво с 2 милиарда и 300 милиона евро.

Белгия също взе мерки срещу поскъпването на черното злато. Обмисля се намаляване на данъка добавена стойност за горивата и въвеждане на механизъм за контролиране на цената.

Кризата в Либия се отразява и в Азия. Заради поскъпването на петрола Южна Корея забрани всякакво не особено належащо осветление по мостовете и сградите. Външното рекламно осветление, светещите рекламни табели и пана ще бъдат гасени след полунощ.

Служителите от държавния сектор ще бъдат призовани веднъж седмично да оставят колите си у дома. Онези, които не се съобразят с това, са заплашени от 2 хиляди долара глоба.