Силите на Кадафи подготвят широка военна офанзива за смазване на бунта...

Лидерите на страните-членки на Европейския съюз решиха единодушно да призоват Муамар Кадафи да се оттегли от власт и да спре насилието срещу цивилното население.

На Европейския съвет в Брюксел стана ясно и че използването на военна сила срещу Либия не е изключено при необходимост.

В същото време силите на Кадафи подготвят широка военна офанзива за смазване на бунта. Това обяви синът на Кадафи Сейф ал Ислам.

Той каза, че баща му и неговите приближени няма да се предадат, дори ако западните сили се намесят в конфликта.

Частите на Кадафи са навлезли тази сутрин в стратегическото пристанище Рас Лануф, в което има петролен терминал.

Конфликтът в Либия се обръща в полза на Муамар Кадафи, чиито сили са "сериозно екипирани" с руски оръжия и може да разгромят бунтовниците. Това  съобщиха представители на САЩ.

Директорът на американското национално разузнаване на Джеймс Клапър предупреди и за опасност Либия да се разпадне на отделни държави, управлявани от племенни фракции, включително лоялните на Кадафи.

Той каза, че в бунтовниците са имали инициативата при началото на боевете през февруари, когато подобни въстания имаше в съседните Тунис и Египет. Три седмици по-късно силите на режима са си върнали Зауия и изтласкват опозицията от стратегическата източна рафинерия Рас Лануф. 

Клапър добави, че не вярва Кадафи да се оттегли след 41 години на власт или че има такива намерение. Той каза, че либийският арсенал е вторият в Близкия Изток след този на Египет, а верните на Кадафи подразделения са най-добре екипираните и обучени.

Част от екипировката им обаче е в ръцете на опозицията. Има опасения, че част от тези преносими оръжия може "попаднат в лоши ръце", имайки предвид "Ал Кайда" и други терористични групировки.