Между 100 и 500 лева повече ще получават депутатите за бензин...

Повече пари за бензин за личните си автомобили да получат през тази година депутатите, разпореди председателят на парламента Цецка Цачева. Народните избранници имат избор - или да използват служенен превоз, или да пътуват до избирателните си райони с колите си, като държавата поема част от разходите им.  

Между 100 и 500 лева повече ще получават депутатите за бензин.

Народните представители от Варна, Бургас и Добрич тази година  могат да осребрят за гориво до 8200 лева. 6550 лева ще вземат депутатите от Ямбол и Хасково. Депутатите от Перник могат да похарчат за бензин почти 3300 лева, а софиянци - над 1700 лева.

Парламентът калкулира сумите при 10 на 100 разход на колата по цените на бензин А-95.

Екипът на "Календар" пресметна, че по сегашните тарифи на горивата, пътуването с кола - до Варна например струва 270 лева, докато двупосочният билет за влак е едва 53 лева.

Депутатът от "Коалиция за България" - Петър Димитров, заяви, че "това все пак е по-евтиният вариант за данъкоплатеца, защото със самолет е по-скъпо".

Според проверка на "Календар" полетът до Варна и обратно, по цени от днес, излиза 220 лева или 50 лева по-малко от пътешествието с кола.

Нито Цецка Цачева, нито секретарят на парламента обясниха защо депутатите ще получат повече пари за гориво.
 
"Това е пряко следствие от цените на горивата. Като растат разходите на българите, съвсем естествено растат и разходите на депутатите", е обяснението на опозицията.