За последно минималната работна заплата беше повишена през 2009 г. - от тогава тя е 240 лева...

Повишаване на минималната работна заплата от 240 на 290 лева искат синдикатите. Според тях заплащането в частния сектор пък трябва да се увеличи с над 7%. Още утре от КНСБ ще запознаят правителството и работодателите с предложенията си на национален съвет за тристранно сътрудничество.

За последно минималната работна заплата беше повишена през 2009 г. От тогава тя е 240 лева. Първото предложение на синдикатите сега е да стане 60% от средната работна заплата - или 290 лева. В Европа 20 държави имат минимална работна заплата.

От Стопанската камара припомниха становището си, че ако заплата се повиши ще се увеличи броят на безработните. Второто предложение на синдикатите засяга частния сектор. Според тях, увеличението там трябва да е със 7.35 на сто. На толкова профсъюзите са изчислили сборната инфлация за последните две години, заедно с процента за 2011 г. Бизнесът обаче има друга позиция.

Същото увеличение синдикатите предлагат да се приложи и при пенсиите.

В момента минималната пенсия е 136 лв и 80 стотинки. Според КНСБ още от първи юли парите за стаж и старост трябва се изчисляват като 55% от минималната работна заплата. Така, ако тя се вдигне на 290 лева пенсията ще стане 159 лева, а увеличението ще бъде 23 лева. Социалната пенсия пък – тази, която получават хората, неизпълнили критериите за стаж, трябва да бъде 50% от прага на бедност и да стане 105 лева, а не както е сега100 лева.

С 10 лева трябва да се увеличат детските надбавки, без да се променя изискването да се получават само, ако доходът на член от семейство не надвишава 350 лева.