Коя е храната, богата на калций и полезна за нашите кости?
Въпреки че остеопорозата е най-опасните болести на съвремието ни, тя е напълно лечима.
Това успокои д-р Мария Папазова в здравната си рубрика в "На кафе". Тя обясни кои храни крият рискове и кои са полезни в борбата с болестта.
Не се препоръчва ежедневната консумация на картофи, патладжан, чушки и домати. Вредна е липсата на пълнозърнести храни и на протеини.
Важно е какво е PH-то в организма, за да се усвои калцият. Сред научните среди обаче се появи мнението, че калцият не е толкова важен за здравината и плътността на костите, колкото магнезият. Твърди се още, че натрупването на калций може да доведе до по-лесна чупливост на костите.
Д-р Папазова показа кои храни са полезни и съдържат калций.
"Спекулация на млечно-вкусовата промишленост е, че млякото и млечните продукти са най-препоръчвани при липса на калций. Ние ядем преработените от животните зеленчуци и пренебрегваме истинските. Така създаваме кисела среда в организма. Млечните продукти трябва да се консумират умерено", поясни д-р Папазова.
Богатите на калций храни са повечето зеленчуци, плодове, ядки и варивата. "Шампиони" на калция е броколито, листата на целината, магданоз. Този от къдравият лапад пък е най-лесно усвоимият. Д-р Папазова препоръча още сусамът да залегне в ежедневно в храненето на над 30-годишните.