НОИ спря пенсията на миньор, работили цял живот под земята

Оказва се, че е напълно възможно да сте пенсионирани, а в един момент от НОИ да спрат да ви превеждат пенсията. С това вече се сблъскаха група миньори от \"Кремиковци\", които са прекарали целия си трудов стаж под земята.


От осигурителния институт обаче преценили, че част от отработените години не трябва да им се плащат като за тежък труд. \"Календар\" разполага с кадри, на които се вижда, че същите мъже работят на 350 метра под земята.


На 350 метра под земята Стефан Стайков отводнява рудника в \"Кремиковци\", който без негова и на колегите му помощ ще се наводни за часове. Така до миналата година, когато се пенсионирал. През септември обаче му спрели пенсията.


Мотивът на служителката от НОИ – от 2000 година шахтата, където работел, официално е затворена. Съответно нямало доказателства, че той е под земята, а не на откритата кариера отвън, където се полага втора категория труд. Така се оказва, че една и съща работа Стефан получава и първа, и втора категория труд. 


Обжалването в съда също не дава резултат, въпреки приложено писмо, в което работодателят пише, че миньорът е полагал именно 1-ва категория труд. В същото време отговорът по същия казус на негов колега от друг съдебен състав е точно обратният – признават му годините, защото били налице условия за първа категория труд.


Още преди 2 години в \"Календар\" ви показахме вече пенсионираните колеги. На кадрите ясно се вижда къде и какво работят. 

Напрежението в рудника непрекъснато нараства. Хората, които все още не са пенсионирани и работят там, са готови да се откажат. Какво ще се случи обаче, ако това стане – свлачище.


От НОИ обясниха, че пенсията на Стефан Стойков е спряна, защото при изчисляването й от \"Социално осигуряване\" са подведени от работодателя му. В момента тече обжалване пред Върховния административен съд, а дотогава от института не искали да взимат отношение. На друг въпрос на \"Календар\" - на колко българи са спрени пенсиите през изминалата година, не бе даден отговор.