Старите автомобили от години са сериозен проблем за целия свят. Особено изоставените създават реална екологична заплаха с токсичните течности в тях...

Старите автомобили от години са сериозен проблем за целия свят. Особено изоставените създават реална екологична заплаха с токсичните течности в тях. В Съединените щати 95 на сто от старите коли се рециклират.


Само във Великобритания всяка година последния си ден посрещат 2 милиона леки и лекотоварни автомобили. Отново там годишно се изхвърлят над 50 милиона гуми. В Германия вече са разработили процес, в който старите гуми се рециклират до трите си основни съставки – гума, текстил и стомана.


Изоставените автомобили у нас са честа гледка по улиците на градовете. Една такава  изоставена кола от дълго време е дом на голямо семейство столични котараци. Според наредбите в столицата на такъв автомобил се поставя стикер от Столичния инспекторат и впоследствие се репатрира за скрап.


Изоставените автомобили се събират и чакат своите собственици да ги потърсят. Ако това не стане, те тръгват по своя последен път преди да се превърнат в купчина суровини, готови за нов живот.


Изчистена по този начин, колата е готова да влезе в устата на така наречения шредер. Машина, която смила скрапа до купчина метал.


За миналата година тук са рециклирани 25 хиляди автомобила. Общо за страната техният брой е около 50 хиляди.