Четиринайсетте ни права на пациенти прилежно са описани в харта, но рядко се спазват...

Българите са на последно място в Европа по показател - зачитане на правата ни като пациенти. За сравнение, по-добро и хуманно обслужване получават потърсилите лекарска помощ в болниците в Македония и Албания.

Проучването посочва още, че най-често на пациентите у нас се отказва информация за лечението, което им предстои, и съвсем формално ги задължават да подпишат документите за информирано съгласие.

Милена е пример за това, как най-щастливия ден в живота на една жена, може да се превърне в кошмар. По време на раждането на първия си син жената е била принудена да подпише документ за информирано съгласие, без да й обяснят, че ще предизвикат изкуствено раждането. По-късно научава, че процедурата е застрашила живота на детето й.

При второто раждане Милена е молила лекарите да не й правят част от процедурите, но в крайна сметка е била победена, без много обяснения. 

Четиринайсетте ни права на пациенти прилежно са описани в харта. От тях последното - Право на обезщетение -  почти никога не се спазва.

В момента у нас няма информация за здравния статус на населението, за да може да се предвиди нуждата от профилактика и лечение. Такова проучване не е правено повече от 20 години.