ЦРУ не е информирало пакистанските тайни служби за операцията заради опасения, че може тя да бъде изложена на риск...

Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен не е бил въоръжен, когато е бил убит от американските командоси. Въпреки това, той е оказал съпротива, съобщи Белият дом. ЦРУ не е информирало пакистанските тайни служби за операцията заради опасения, че може тя да бъде изложена на риск. 


Високопоставен американски представител обясни, че все още не е решено дали да бъдат публикувани в медиите снимки на тялото на Осама бин Ладен. Директорът на ЦРУ Леон Панета заяви, че в някакъв момент, кадрите ще бъдат показани.


Съпругата на лидера на Ал Кайда е изтичала напред, когато първият командос е влязъл в помещението, в което се намират. Тя е била простреляна в крака, но не е била убита, каза говорителят на Белия дом. Самият Осама се е опитал да окаже съпротива и е бил застрелян.


ЦРУ вече разследва материалите, намерени при рейда. Сред тях е и компютърът на бин Ладен, двд-та, както и документи на Ал Кайда. В изявление пакистанското външно министерство защити тайните служби на страната и изрази безпокойство и резервираност по отношение на едностранните действия на Съединените щати.


Пакистан получи милиард и 300 милиона долара помощ от Съединените щати и осигурява логистична подкрепа на мисията на НАТО в Афганистан. Отношенията между Исламабад и Вашингтон обаче бяха обтегнати, заради подозренията, че Осама се крие на територията на тази държава.