Няма възможност за насрочване на други дати, независимо от причините...

Датите за матура след седми клас са само едни и няма възможност за насрочване на други, независимо от причините.

От Регионалния инспекторат по образованието са категорични, че това важи за всички. Оказва се, че дори явяване на европейското първенство по художествена гимнастика не е достатъчно условие, за да насрочат индивидуална дата за изпит.

Цвети е част от националния отбор по художествена гимнастика за девойки старша възраст. Мечтата й ще се осъществи това лято, защото заминава за европейското първенство в Русия. За да осъществи мечтата си, обаче, ще се лиши от друга – да учи в гимназия. Причината – датите на състезанието и тези на матурите съвпадат. За изместване на изпита, обаче и дума не може да става, обясниха от инспектората по образование.

Изключение се допускало само за много специални случаи. Случаят с Цвати не се смята за такъв. За специален случай се брои например, ако седмокласник страда от много тежко заболяване и е отсъствал дълго от училище. А ако не е бил в болница и не е отсъствал, дори 40 градуса температура не са причина да положи изпит на друга дата.

Освен Цвети, още две момичета от отбора са изправени пред същата дилема – дали да отидат в гимназия, или да продължат да представят България.

Въпреки, че е решена да жертва гимназията в името на спорта, Цвети има още малко време да помисли дали си заслужава. С това време разполагат и държавните институции. Дотогава и те могат за помислят - как ще се представим в Европа, ако една от надеждите ни все пак предпочете да се яви на матура.