Те са от онези хора, които се наслаждават на храната с душата си

Те са от онези хора, които се наслаждават на храната с душата си и затова са педантични към начина, по който я подготвят. Не държат да е само здравословна, но са безкомпромисни към вкуса, с който съчетават разнообразните продукти. Спокойствието, с което поднасят всяко ястие личи и когато са пред камера, макар да признават за лека телевизионна тръпка от притеснение. Още щом ги видях, почувствах насладата от това да говориш с хора, които обичат работата си. Не ме оставиха да си тръгна без да опитам поне една от току-що приготвените им вкусотии. Лимоновият кейк блажено погали претенциозното ми небце и вкусовият ми ендорфин започна да се отделя в изобилие. "Бон апети" за тях сякаш е не само поздрав за приятен апетит, а усетът им към живота. Заповядайте в кухнята на Лора и Стоян...

Ако бяхте храна, каква храна щяхте да сте?
Лора:
Може би чътни – това е най-общо комбинация между лютиво, сладко, кисело, пикантно. Всичко в едно. Защото в различни периоди се чувствам по различен начин.
Стоян: Бих се определил като сладко-кисела храна. Няма значение какъв тип. В повечето време съм по-скоро сладка храна, но има моменти, в които съм кисел.

Изброихте много противоположни вкусове. Крайни ли сте в живота си?
Стоян:
Зависи. Педантични сме в много отношения, особено с храната и в работата си. В живота не сме чак толкова крайни, повече в работата.

Извън студиото на "Бон апети" готвите ли за някого или предимно за себе си?
Лора:
Предимно за някого другиго.
Стоян: В повечето случаи за други хора, да.

С какво сте се занимавали досега? Не сте били телевизионни лица, но ми направи впечатление, че по време на снимките за предаването излъчвате изключително спокойствие.
Стоян:
Заблуждаваме, явно сме добри актьори. И двамата сме били професионални готвачи и сме се занимавали доста години с готвене и то професионално, на високо ниво. Сега ни е малко трудно, доста трудно, бих казал.
Лора: Завършила съм Техникума по хранене в София и след това веднага започнах да работя в различни хотели и ресторанти в София. След това специализирах в чужбина. Откакто съм завършила се занимавам с това. Вече около 5-6 години.

Сега съчетавате ли телевизията с работата в ресторанти или сте се отдали само на екрана?
Стоян:
В момента е само телевизията, защото ни е доста по-трудно, отколкото очаквахме...
Лора: ... и не остава време.
Стоян: Както казах, ние сме педантични хора по отношение на работа и или я правим както трябва, или въобще не я правим. Не може половинчати работи.

Вярно ли е, че човек е това, с което се храни?
Лора:
До голяма степен съм съгласна с това твърдение. Храната е много важно нещо за човешкия организъм. Ако тя е добре подготвена, балансирана и задължително вкусна, мисля, че това влияе на хората в положителен аспект. Съдя по себе си – когато няма много време и хапвам нещо набързо, ми се отразява и на настроението.
Стоян: Да, има нещо общо, но в повечето случаи не съм съгласен, че сме това, което ядем.

Трябва ли да се храним предимно със здравословни храни или е по-добре от време на време все пак да си позволяваме и по-калорични продукти, дори и да имат много "Е"-та?
Лора:
Според мен е хубаво нещата да са балансирани, тоест, не трябва да се лишаваме от неща, които ни харесват. Можем да ги приспособим и наистина да бъдат балансирани. Всичко е в баланса. Не е добре тази крайност – да се отречем от едно или друго.
Стоян: И аз не мога да бъда краен в това отношение. Човек има нужда да се отпусне, така че всичко е наистина въпрос на баланс.

Има ли храна, която действа като афродизиак?
Стоян:
Аз лично не съм усетил такова нещо.
Лора: От много хора съм чувала, че някакъв тип храна им действа по такъв начин, но за себе си не съм стигала до това заключение.

Освен в готвенето, къде другаде откривате себе си?
Лора:
В спорта и когато пътувам. Преди години съм тренирала баскетбол, а в момента ходя на спининг, много се разтоварвам, когато имам време, отивам в залата и дори да съм имала проблеми, всичко минава.
Стоян: Спорт, пътуване и риболов. Спорт на първо място! Играех футбол доста активно и все още ми е любима спортна дейност. През зимата карам сноуборд.

 

Автор: Галя Станева