По-високото заплащане и стандарта на живот са основните причини, които са мотивирали българите да стегнат куфарите за чужбина през 2007-ма година. Четири години по-късно половината от желаещите да емигрират посочват друга причина – не желаят да живеят в България.

През 2011-та година българите, които искат да живеят в чужбина, са три пъти повече в сравнение с 2007-ма година. Данните са на Института за икономически изследвания към Академията на науките.

От там отчитат и друга тенденция - половината от тези, които искат да емигрират, или близо 200 хиляди българи – заявяват, че изобщо не им се живее в България.

Анелия Тонева е на 38 години и казва, че има много причини, поради които би заминала в чужбина. Други хора, подобно на Анелия, също имат причина да заминат.

По-високото заплащане и стандарта на живот са основните причини, които са мотивирали българите да стегнат куфарите за чужбина през 2007-ма година. Четири години по-късно половината от желаещите да емигрират  посочват друга  причина – не желаят да живеят в България.

Все пак 450 хиляди емигранти са се завърнали тази година у нас. Половината са посочили семейни причини и икономическата криза. 20 на сто обаче са обяснили, че са готови отново да заминат обратно зад граница, щом ситуацията се подобри.

Анелия Тонева, подобно на много други българи, е убедена, че ако условията се подобрят, тя не би заминала.

Още по темата във видеото.