От началото на годината 205 медици са напуснали страната. Очакванията на съсловната организация са, че до края на 2011 г. броят на заминалите ще достигне 1000. От лекарския съюз обясняват, че 80% от тях са току-що завършили доктори без специалност, които в чуждестранните клиники работят за заплати от 6 хиляди евро.

Качеството на здравните грижи ще става все по- лошо, предупреждават от Българския лекарски съюз.

Аргументите им - от началото на годината 205 медици са напуснали страната. Очакванията на съсловната организация са, че до края на 2011-та година броят на заминалите ще достигне 1000.

От лекарския съюз обясняват, че 80% от тях са току-що завършили доктори без специалност, които в чуждестранните клиники работят за заплати от 6 хиляди евро.

От здравното министерство опонираха на лекарската организация с друга статистика. според нея от началото на годината са издадени 188 удостоверения за работа в чужбина на български медици, но само половината от тях са заминали. 

Какво кара лекарите да напускат България, но и защо част от емигриралите вече доктори се връщат обратно в страната ни?.

Владимир Божилов е поредният доктор, който напуска България. След няколко месеца 30-годишният лекар от Пловдив заминава да работи в Англия, защото парите, които получава от дежурствата си и в Спешна помощ, и във Втора градска болница не стигат за погасяване на месечните му сметки.   

В Англия ще работи в звено на Спешна помощ и месечно ще взима около 5000 паунда. За разлика от него има и такива, които се връщат от чужбина, за да се трудят тук.  Златослав Арабаджиев наскоро напуснал частна болница в Кипър, за да дава нощни дежурства в Спешната помощ в Пазарджик срещу 500 лева месечно.

Връщайки се в България,  има шанс да специализира \"Психиатрия\". И след две години с новата квалификация смята да си  потърси работа в Западна Европа. Липсата на специалисти в болниците у нас вече се усеща. Като най-потърпевши сме отново ние - пациентите.