\"Проблемни сгради има навсякъде в централните райони на София. Решението е паспортизация и цялостното им обследване, което обаче изисква време и струва пари\", заяви Фандъкова по повод падналия парапет, който уби човек....

\"Все още за мен е твърде рано. Графикът ми е натоварен с решаването на проблемите на града. В момента текат номинациите в ГЕРБ и ще изчакаме да видим какви ще са те. След това ще мога да разсъждавам над това дали ще се кандидатирам отново за кмет на София\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Тя очерта и профила, на който трябва да отговаря бъдещият градоначалник – да бъде умерен и консенсусен политик, човек, който умее да управлява, трябва да работи последователно и да изпълнява програми и графици в срок. По думите на Фандъкова на София не й е нужна екстравагантност.  

\"Нашата работа е видима. Можем да представим точен график, във всяка сфера сме стъпили на здрава основа. Имаме и осигурено финансиране на проекти, което ни забави\", коментира работата си Фандъкова.

 

По повод инцидента с откъснатия парапет на сграда в София, при който загина човек, столичният градоначалник заяви, че районната комисия вече е направила проверката на всички балкони в тази сграда, както и съседната.

 

\"Установи се, че не са захванати здраво парапетите и на останалите балкони. Дадено е предписание на собствениците, а именно те да бъдат заздравени в срок от един месец. За мен този срок е дълъг и затова съм казала да го съкратят. След това идват и санкциите\", поясни Йорданка Фандъкова.

 

Тя обясни, че въпросната сграда не е имала видими белези за проблем и затова комисията в районната администрация не я е описала като опасна.

 

\"Проблемни сгради има навсякъде в централните райони на София. Решението е паспортизация и цялостното им обследване, което обаче изисква време и струва пари. В началото на юни предстои събарянето на около 20 опасни сгради общинска собственост. Всяка година заделяме по половин милион лева за това, както и за укрепването им\", коментира още столичният кмет. Върви и проект за саниране на девет общински училища.