Амелия е на 5 години. Болна е от детска церебрална парализа. Излиза на разходка само ако е в количка, която вече й е малка. Момиченцето не може да ходи без чужда помощ. Не може да яде само...

Как живеят децата, болни от церебрална парализа у нас и могат ли родителите им да разчитат на помощ от държавата…


Приятели на малката Амелия организират благотворителна изложба на 1 юни в Пловдив. Така те се надяват да помогнат в събирането на средства за лечение.


Амелия е на 5 години. Болна е от детска церебрална парализа. Излиза на разходка само ако е в количка, която вече й е малка. Момиченцето не може да ходи без чужда помощ. Не може да яде само.


Денят на Амелия започва със сутрешен тоалет. Следват приготовления за дневния център, в който прекарва по два часа. После идва ред на рехабилитацията.


Амелия е оперирана четири пъти досега с цел удължаване на сухожилията. Това позволява на детето да стъпва здраво с крачетата си. И дава надежда на родителите й, че след лечение в чужбина, ще може да ходи самостоятелно. 


Лечението се състои от три курса. Всеки от тях струва 12 300 евро. И докато Амелия прекарва дните си затворена, родителите й започват да събират пари. Първо се обръщат към Фонда за лечение в чужбина. След 6 месеца получават отказ. Причината - няма доказателства в световната литература, че това лечение помага.
Майката обаче се свързва с родители, успели да пратят болните си от церебрална парализа деца в Израел. Решава, че на всяка цена ще набави сумата. Иска Амелия да започне училище здрава. 


От здравното министерство ни обясниха, че молбата, която са подали родителите на Амелия е в Комисията за лечение в чужбина, а не във Фонда за деца. Обещаха да прехвърлят документите на момичето на правилното място.


Увериха ни, че през миналата година са изпратили на лечение седем деца със същата диагноза. Остава въпросът дали държавата ще даде шанс на Амелия да влезе сама в училищния двор или това ще е поредната празна надежда за родителите. Екипът на \"Здравей, България\" ще следи случая.