Всички починали са в Германия...

Повече от 300 болни и 10 жертви на заразените с опасна бактерия краставици. Носителите на заболяването са от западна Европа, а всички починали са в Германия.


До момента е установено, че части от опасната партида са заминали за Чехия, Австрия, Унгария и Люксембург. Случаи на заболели има в Швеция, Дания, Великобритания и Холандия, но те са при хора, пътували и консумирали храна в Германия.


Базираният в Швеция европейски център за контрол на заболяванията съобщи, че инфекцията е една от най-големите от този вид в глобален мащаб. Обикновено бактерията поразява деца под 5-годишна възраст, но сега 87 процента от засегнатите са възрастни, като почти 70 на сто от тях са жени. Германският център за заболявания обяви, че за последните 24 часа има повече от 60 нови заболели. С това заразените с опасната бактерия само в тази държава станаха 276 души. Испания обяви, че е наложила ограничения на двете фирми, изнесли опасните краставици. До момента обаче не е ясно дали те са били заразени още при отглеждането си или по време на превозването им. Взети са проби от почвата и водата, както и от продукцията на двата оранжерийни комплекса. Резултатите от лабораторните изследвания ще бъдат готови утре. Заразата се дължи на рядък бактериален щам, идентифициран в Корея. Досега беше описан само един случай през 2005 година.