До момента 14 души в Германия са починали, а стотици други в Европа са се разболели, след като са консумирали опасния зеленчук. Смята, че източникът на заразяването е в Испания...

Епидемията, предизвикана от заразени с бактерията \"ешерихия коли\" краставици, ще се разраства през следващите дни, предупредиха учени.

 

До момента 14 души в Германия са починали, а стотици други в Европа са се разболели, след като са консумирали опасния зеленчук. Смята, че източникът на заразяването е в Испания.

 

Испанските власти отказаха да приемат вината за случващото се, като подчертаха, че все още не е ясно къде е станало заразяването на краставиците. Те са били внесени в Германия, а след това и в други европейски държави.

 

Като потенциален източник на заразата се смятат две оранжерии в Алмерия и Малага, които са произвели зеленчука. Германския институт по заразни заболявания съобщи, че в страната има потвърдени 329 случая.

 

В Швеция болните са 36-ма и всички са пътували в северна Германия. Регистрирани случаи има още в Швейцария, Дания, Холандия и Великобритания.

 

Заради разрастващия се брой на болни хора, няколко европейски държави обявиха, че ще предприемат спешни мерки за ограничаване на заразата, като забранят вноса на краставици и спрат продажбата на вече внесените.

 

Русия вече забрани вноса на домати, краставици и марули от Германия и Испания и заплаши, че ще наложи тази мярка срещу всички държави от Европейския съюз.

 

Чехия и Франция изтеглиха от продажба внесените от Испания зеленчуци. Австрия, Белгия и Холандия също не позволяват продажбата на домати, краставици и патладжани от Германия.

 

Световната здравна организация призова държавите да работят заедно, за да намерят източника на заразата. Организацията обяви, че епидемията е много голяма и много мащабна.