През декември 2010 година цените на основните хранителни продукти са били с 20% по-високи в сравнение със същия период на 2009-та. През април скокът е достигнал до 36% в сравнение с миналата година...

Цените на основните храни ще се увеличат повече от два пъти до 20 години, освен ако системата не бъде реформирана.

 

За това предупредиха от \"Оксфам\" - международната организация, която се бори срещу глада и бедността. Оттам призоваха за нова система, която да регулира пазара на хранителни продукти в световен мащаб.

 

През декември 2010 година цените на основните хранителни продукти са били с 20% по-високи в сравнение със същия период на 2009-та. През април скокът е достигнал до 36% в сравнение с миналата година.

 

До 2030-та средната цена на зърното ще скочи между 120 и 180%. В доклада си организацията \"Оксфам\" отбелязва, че в глобален мащаб всеки седми гладува системно, въпреки факта, че земята може да изхранва всички.

 

В Източна Африка 8 милиона души са изправени пред хроничен недостиг на храна заради сушата и промените в климата. В Гватемала 865 хиляди души нямат какво да ядат заради липса на държавни инвестиции в селското стопанство и произтичащата от това голяма зависимост от вносни стоки.

 

Организацията съобщи, че в Индия хората харчат два пъти повече за храна, в сравнение с тези във Великобритания, въпреки разликата в доходите.