Заплахата обиколи континента и засегна всички продукти. Броят на случаите с бактерията \"ешехерия коли\" в Испания е нараснал до 39, а до този момент 14 души са загинали от инфекциозното заболяване в Германия...

Продажбите на испански плодове и зеленчуци бяха спрени в почти цяла Европа заради инфекция с бактерията \"ешехерия коли\", която беше приписана на краставиците.

 

Заплахата обиколи континента и засегна всички продукти, заяви президентът на Испанската федерация за износ и производство на зеленчуци и плодове.

 

Междувременно бактерията взе първата си жертва в Швеция. Жената, която била на около 50 години, е лекувана от инфекция с бактерията след пътуване в Германия. Тя е била приета в болница на 29 май, съобщават от здравното заведение.

 

Оттам информираха, че мъж около 70-те също е бил лекуван заради инфекция с бактерията в болницата, но е имал по-леки симптоми.

 

Шведският институт по контрол на инфекциозните заболявания съобщи, че броят на случаите с бактерията \"ешехерия коли\" в Испания е нараснал до 39, включително 15, при които е бил регистриран хемолитично-уремичен синдром.

 

Това е заболяване, което причинява кървава диария и сериозни щети на черния дроб и може да доведе до фатален край. До този момент 14 души са загинали от инфекциозното заболяване в Германия, което най-вероятно може да бъде проследено до заразени зеленчуци от Испания.