Още не е установено откъде идва заразата, която причини смъртта на 15 души в Германия и един в Швеция. В началото се смяташе, че източникът е в Испания. Изследванията в Германия обаче показаха, че бактерията в испанските краставици не е от щама, който предизвиква смъртните случаи...

Още не е установено откъде идва заразата, която причини смъртта на 15 души в Германия и един в Швеция.

 

В началото се смяташе, че източникът е в Испания. Изследванията в Германия обаче показаха, че бактерията в испанските краставици не е от щама, който предизвиква смъртните случаи.

 

Лабораторните анализи на краставици от Испания, отгледани чрез наторяване с тор от животни, показало наличие на бактерията \"ешерихия коли\".

 

Тя обаче не била от опасния щам, който причини смъртни случаи. Той е открит в организма на над хиляда души, които са в тежко състояние с бъбречна недостатъчност.

 

Повечето от заболелите са в германия и съседни на нея страни. Здравният министър на провинция Хамбург предупреди хората да избягват да ядат марули, краставици и домати, докато не бъде открита причината за заразата.

 

Почти цяла Европа е спряла да купува испански плодове и зеленчуци заради подозренията, че те може да са заразени с опасната бактерия.

 

Това обявиха местни производители. Те твърдят, че загубите им са от порядъка на 200 милиона евро седмично.