Преди дни ви съобщихме за поредната полицейска акция \"Играчите\". Тогава във Варна бяха арестувани двама полицаи, митничар и крупен бизнесмен...

Преди дни ви съобщихме за поредната полицейска акция \"Играчите\". Тогава във Варна бяха арестувани двама полицаи, митничар и крупен бизнесмен.


Оказва се обаче, че маскираните спец части са изправили до стената с насочени автомати в ръце и две деца заедно с техните родители.


Понеделник сутрин малко преди осем Вергиния и 11-годишният й син спят.


4-годишното и момченце вече е станало и гледа телевизия, а баща му се е къпел. Изведнъж много въоръжени мъже с черни маски нахлуват в дома им и крещят.


Съпругът на Вергиния е грубо изблъскан и  закопчан с белезници на близкия стол.  Арестът се оказва грешка и полицаите си тръгват от дома на семейство Стефанови.


Едва когато Вергиния се свърза с Нова ТВ и ние от своя страна потърсихме становището на варненската, полиция всички се извиниха официално, а министърът на вътрешните работи дори обяви, че ръководителите на операцията вече са наказани.


За неволната грешка и поредния сбъркан адрес днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов лично се извини на семейството. Въпреки извиненията, Вергиния  ще заведе дело срещу МВР и дълго ще обяснява на 4-годишния си син кои всъщност са лошите.

 

Полицейското насилие у нас през последните години е нараснало и е сериозен проблем, призна главният прокурор Борис Велчев. През 2010 г. са заведени близо 230 дела срещу полицаи. 72 от тях са за насилие над граждани.

 

Според статистиката през последните три години у нас са осъдени над 50 хиляди души, а оправдателните присъди са под 4%.
Главният прокурор отбеляза още, че присъдите за организирани престъпни групи се увеличават.


Ръст има и при противодействието на злоупотребите с еврофондове. Повече са и осъдените за данъчни престъпления, както и вкараните зад решетките за  трафик на наркотици и  фалшифициране на пари.