Относно допълнителното \"Споразумение 12\" за строежа на АЕЦ \"Белене\" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че в продължение на 2 месеца са били водени добросъвестни преговори, но въпреки това не се е достигнало до окончателна договореност по всички теми в ИДС договора. Оттук насетне, следва префокусиране на вниманието върху няколко неща...

По темата, свързана с информацията, с която е излезе Синята коалиция за стари злоупотреби и по-конкретно за това, че липсват 117 милиона евро по проекта АЕЦ \"Белене\", Трайчо Трайков коментира така – \"този доклад показва колко е къса паметта ни и колко бързо се случват събитията и стигаме до следващото, което ни запленява. За този доклад аз съм говорил още през септември 2009 г.\".

107 млн. евро са отишли за разчистване на площадката на АЕЦ \"Белене\". Има и документи за тези пари. Има и около 35 млн. евро, които не са платени от руската страна на българската НЕК за застраховка и транспорт и те са по-голям проблем, защото за тях няма и документ, добави министърът.

Предстои процесът с инвестиционния маркетинг и привличането на външни инвеститори, но за да стане това трябва да има договор по международен модел. Това са част от задачите на консултанта - британската банка HSBC.

Относно допълнителното \"Споразумение 12\" за строежа на АЕЦ \"Белене\" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че в продължение на 2 месеца са били водени добросъвестни преговори, но въпреки това не се е достигнало до окончателна договореност по всички теми в ИДС договора. Оттук насетне, следва префокусиране на вниманието върху няколко неща - отразяването на изискванията за безопасност в светлината на новите критерии, преработването на проектодоговора по начин, който да направи възможно влизането на външен инвеститор, както и нов финансов модел, който включва осъвременено пазарно изследване, структура на финансирането, начин на определяне на цената, както и подробности за предложеното финансиране.

Руската страна трябва да даде своя принос в постигането на тези споразумения. Двете страни ще имаме нужда от значителен период от време, в който нищо да не се случва по проекта – да не се започват производства на ново оборудване, за да не се започват нови разходи, заяви още Трайчо Трайков.

Още по темата във видеото.