Решението е на депутатите, които за трети път гласуваха промените в изборния кодекс. Това се наложи, след като Конституционният съд върна част от промените в него...

Няма да избираме районните кметове в трите най-големи града – София, Варна и Пловдив. Вместо това те ще бъдат назначавани от общинските съвети по места.

 

Решението е на депутатите, които за трети път гласуваха промените в изборния кодекс. Това се наложи, след като Конституционният съд върна част от промените в него.

 

Четвъртият по големина район в София разполага с пари, за да покрие само разходите за издръжка на община „Витоша\", харчовете за социални грижи и парите за няколко културни събития.

 

Това разказа пред \"Календар\" кметът Любен Петров. За да заеме поста, Петров се е явил на избори и е надвил конкурентите си. След 23 октомври на овакантения му пост ще седне този, когото посочи Столичният общински съвет. 

Освен наддаването за постове с назначаването си кметовете ще станат зависими от волята на политическите сили в местните парламенти. Софиянци, които най-пряко ще бъдат засегнати от смяната на избора на районните кметове, реагираха различно на новината.

 

В парламента дискусията също не мина без спорове. Левицата и десните назначенията ще се превърнат в политически пазарлък, а избирателите ще се лишат от едно демократично право. С гласовете на ГЕРБ и \"Атака\" обаче промяната беше гласувана.