За включване към енергийната мрежа след спиране на тока, живеещите в ромския квартал \"Столипиново\" плащат по 6.50 лв. За същата услуга абонатите от всички останали квартали дължат тройно по-висока цена – 19.20 лв...

Пловдивчанин осъди австрийската компания EVN за дискриминация. Красимир Жеков установил, че електроразпределителното дружество определя тарифите за клиентите си на етнически принцип.

 

За включване към енергийната мрежа след спиране на тока, живеещите в ромския квартал \"Столипиново\" плащат по 6.50 лв. За същата услуга абонатите от всички останали квартали дължат тройно по-висока цена – 19.20 лв. 


Красимир Жеков сезирал Държавната комисия за защита от дискриминация, след като от  EVN му спрели тока за неплатена сметка от 80 лева. Мъжът останал без работа и нямал пари да плати.
Два месеца стоял без ток в апартамента си. Когато отишъл да плати, за включване му поискали 19.20 лв., но видял бележка, че за абонатите от \"Столипиново\" цената е 6.50 лв. 


Жалбата му била напълно уважена от Държавната комисия за защита от дискриминация. Тя  установила, че в случая има етническо разделение на клиентите и задължила австрийската компания да преустанови порочната практика, като определи една обща такса за всички абонати.


И в момента EVN прилага две различни такси за повторно включване към електрическата мрежа.


Дали Красимир Жеков ще е първият българин, осъдил EVN за дискриминация, ще стане ясно след като се произнесе и Върховният административен съд, тъй като австрийската компания ще обжалва решението на Държавната комисия за защита от дискриминация.