Екип на \"Календар\" попита психолога към МВР Ангел Ангелов, който се е сблъскал с трагедията....

Ден след трагедията семействата на загиналите са разпознаха телата на близките си, събрали са вещите им и уреждат документите за погребенията им.

 

Как обаче тези хора се справят с мъката и шока от факта, че е загубил майка, дъщеря или син в един нелеп инцидент?

 

Екип на \"Календар\" попита психолога към МВР Ангел Ангелов - първият, който се е сблъскал очи в очи с трагедията на осемте семейства.

 

Първите часове след трагедията, десетки семейства се лутат между болницата и съдебна медицина в Пловдив. Всички с надеждата, че техните близки са в списъка на ранените.

 

Шокът трудно може да се опише с думи   също толкова трудно може да се преодолее. Според психолозите този момент нарушава баланса между всеки човек и действителността.

 

Точно затова е много важно с близките на загиналите да работят психолози, за да им обяснят какво могат да очакват от самите себе си и как да го преодолеят.

 

На същия стрес и пред същите психически травми са изправени полицаите, които първи пристигат на мястото на инцидента. И макар да не са загубили близък човек, те също преживяват трагедията, виждат телата на загиналите и съобщават на десетки семейства, че са загубили свой роднина. 

Затова след всяка критична ситуация с униформените работят психолози.Те са хората, които дават съвети както на полицаите, така и на близките на загиналите как да се справят със ситуацията и какво да правят, за да преодолеят стреса.

 

Ангел Ангелов обясни, че както за физическото ни здраве, така и за психическото най-важни са първите часа, именно тогава е особено важно близките на загиналите да разговарят със специалист.