Някои имат възможност за детегледачки, други обаче оставят децата си сами...

В разгара на лятната ваканция екип на \"Здравей, България\" провери с какво се занимават по-малките ученици, чиито родители работят и осигурява ли държавата някаква грижа за тях.

 

Елена Нури и съпругът й Дълшад работят - тя като шивачка, а той като предприемач в Ирак.

 

Имат две деца - Данаил на 8 години и Емануил на 11. И двамата са ученици и са в лятна ваканция, но тъй като през това време за тях няма кой да се грижи, са наели детегледачка.

 

На детегледачката Елена и съпругът й плащат по 300 лв. на месец, въпреки че им остават около 900 лв., с които да живеят.

 

Но докато двамата могат да отделят пари, голяма част от българските семейства нямат възможност нито да наемат гувернантка, нито да изпратят децата си на частна лятна занималня, защото цените й варират от 290 до 350лв. на месец. Затова в повечето случаи на малките ученици им се налага да се гледат сами.

 

Единствената целодневна лятна занималня, която Министерството на образованието, младежта и науката организира в Националния дворец на децата, отново е платена и струва около 12 лв. на ден или 264 лв. на месец. Освен това приключва 20 дни преди началото на учебната година.

 

Инициативите на Столична община също така са платени и са само за по няколко часа на ден, което не устройва работещите родители, в това число и Елена. Ето защо това лято тя ще трябва да плати около 1000 лв. за отглеждането на децата й.