С вдигането на минималната заплата се увеличават и социалните помощи.

От първи септември минималната работна заплата се увеличава от 240 на 270 лева, решиха социалните партньори. От тази дата се вдига и вдовишката добавка на пенсиите с една трета. Увеличението на минималната заплата ще доведе до промяна и във всички плащания, свързани с нея – от таксата за личен лекар до субсидиите за политическите партии.

С минималната работна заплата са обвързани общо 54 плащания. Част от тях са такси за услуги в сферата на администрацията и съдебната система, които от първи септември ще се увеличат. Ще се вдигнат и почти всички социални плащания. Сред тях са - обезщетението за раждане на дете, както и възнагражденията на безработните, наети по различни програми. Таксата при посещение на личния лекар от 2,40 от есента става 2,70.

Облагодетелствани от промяната ще са и всички лични асистенти на хора с увреждания, както и приемните родители, които са на минимална заплата. Увеличение ще има и при социалните помощи за деца с увреждания. наред с това – ще се вдигнат и субсидиите за политическите партии. Те ще са облагодетелствани най-вероятно само до края на годината, защото правителството ще търси начин да отвърже част от тези плащания

Според КНСБ, таксата за личния лекар и още няколко трябва да също да бъдат отвързани от минималната работна заплата.

Около 15 милиона лева от бюджета ще отидат за увеличението на минималната работна заплата до края на годината.  За вдовишките добавки ще бъдат заделени 60 милиона.