При плановото изпускане на водата нивото на река Въча нарасна драстично...

След като \"Календар\" показа как пътя покрай язовир \"Цанков камък\" е затрупан от свлачище, хидровъзелът отново стана причина за страх у местните хора. Този път те се притесниха от наводнение.

 

Причината са изпитания на стената на язовира, които са необходими за получаване на акт 15. При плановото изпускане на водата нивото на река Въча нарасна с метър и половина, наводни частен имот и паникьоса жителите на село Михалково.

 

След първите тестове на преливниците на стената от всеки един от тях се стекоха хиляди кубични метра вода.

 

След само секунди десетките дошли специално да запечатат уникалната гледка станаха свидетели и на красива дъга над водопада. Само след 10 минути обаче нивото на реката вече бе с почти метър и половина по-високо.

 

Жителите на село Михалково с ужас следяха мощта на реката. Прииждащата вода от преливниците успя да залее двора на туристическа сграда. Водата достигна и до трафопоста, от който се захранва цялото село с електроенергия.

 

От НЕК бяха категорични, че причина за това е стеснението на коритото на реката, предизвикано от извършването на скорошни незаконни изкопи край залетия имот, който най-вероятно също е незаконен.

 

Направените тестове са успешни и всички съоръжения по хидровъзела работят. Дори при бедствия да се наложи да се изпуснат и четирите преливника, няма опасност за населението и съоръженията разположени по течението на реката.