Според Емануил Йорданов шефове, които вземат такива дарения, трябва да бъдат уволнени...

Не съществуват текстове в закона, които да забраняват дарение от криминално проявени. Ако количествата на даренията обаче достигат такива размери, че нещата стават съмнителни, не трябва да се допускат. Това каза в \"Здравей, България\" Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър.


По думите му не би следвало да се допускат дарения от криминално проявени, дори и да не е законово описано това и ако един директор на Регионална дирекция в МВР приема такива дарения, трябва да бъде уволнен много бързо. Има текстове в закона, които забраняват получаването на подобни облаги, коментира той.


6,5 млн. лева са получили МВР като дарение за първите три месеца на годината. Тази сума ведомството добавя към бюджета си, който е най-голям в сравнение с бюджета на останалите министерства.


Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията подчерта, че мотивите за дарения може да са съвсем добри – да ви пазят квартала, например. Хубавото е, че дискусията по въпроса доведе до реформи и до това дарителите да са публични, трябва да е ясно кой колко дава. Трябва да видим и енергийният бос Христо Ковачки какво е дал, колко е дал и дали това е за сметка на нещо, което му е спестено, допълни Безлов.


Емануил Йорданов подчерта, че не е срещу даренията, които се правят в МВР, но предположи, че все пак някои бизнесмени сигурно се опитват чрез дарение да си купуват спокойствие, Не е правилно заради такива случаи да се зачеркне практиката, обобщи бившият вътрешен министър.