Френски съд излезе с това становище...

Френски съд излезе със становище, че прословутата диета на французина Пиер Дюкан може да доведе до рак на гърдата и различни болести на сърдечносъдовата система.


Магистратите подкрепиха противникa на протеиновите диети Жан-Мишел Коен, който беше съден за клевета от своя колега диетолог Дюкан именно заради твърдения, че въпросният режим на хранене е опасен за здравето. Дюкан трябва да плати на опонента си 4300 долара. 


В първата си фаза диетата на специалиста предвижда \"атакуващ етап\", в който се предизвиква ударна протеинова консумация - дисбаланс, който много диетолози считат за опасен.


Сред тях е и Жан-Мишел Коен, който предлага по-ненатоварващ отслабващ режим, с намален калориен прием в диапазона между 900 и 1600 калории дневно, като, разбира се, не се изключват и физически упражнения, особено полезни при смъкването на килограмите.


По повод иска на Дюкан адвокатът на Коен цитира статия, публикувана във вестник \"Паризиен\", в която специалист от френската Национална агенция за здравна сигурност подлага  на още по-унищожителна критика режима Дюкан. \"В сравнение с нея, забележките на клиента ми биха се сторили на Дюкан като милувка от коала!\", казва адвокатът.


Въпреки множеството критики обаче диетата на Дюкан продължава да е предпочитана от редица знаменитости като Жизел Бюндхен, Дженифър Лопес и дори станала наскоро херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън.