Междувременно пенсиониран съдия е поредният, който само преди дни загуби дело пред ВАС...

Таванът за пенсиите важи, но не за всички, научи \"Календар\". В закона е записано, че ограничението не е в сила за най-висшите държавници.

 

Междувременно пенсиониран съдия е поредният, който само преди дни загуби дело пред Върховният административен съд.

 

В жалбата си бившият магистрат твърди, че заради ограничението получава доста по-малко пари от държавата.

 

По същия казус се водят дела и в Страсбург. Адвокатите очакват решение съвсем скоро, този път в полза на жалбоподателите.

 

Полковник Цоко Цоков и още трима негови колеги са единствените обучени по онова време българи да пуснат атомна бомба. Щастлив е, че никога не му се е наложило да приложи наученото. За сметка на това хиляди часа е пазил въздушното ни пространство.

 

В момента той не може да взима по-висока пенсия от 700 лева заради тавана и ще съди държавата в Страсбург. Изчислил е, че без таван на пенсиите трябва да взима над 2000 лева. 

Материалите по делото му вече са препратени от Страсбург към българските институции, което обнадеждава адвокатите. 

Статистиката показва, че когато такива жалби бъдат изпратени от Европейския съд по правата на човека за становище на правителството, в 80% от случаите те биват уважавани.

 

Ако това се случи, държавата ще е задължена да премахне тавана на пенсиите за всички, както и да плати обезщетение на всички ощетени.

 

Междувременно само преди дни друг пенсионер, бивш съдия, загуби дело по същия казус пред Върховния административен съд. Решението е взето на база на старо решение на Конституционния съд, който е отсъдил, че тавана на пенсиите не противоречи на Конституцията.