Над 4 милиона лева от риболовните билети у нас не намират видимо приложение...

И един наболял проблем за всички любители на риболова. Над 4 милиона лева от риболовните билети у нас не намират видимо приложение, твърдят от Националното ловно рибарско сдружение. Никой не се грижи за зарибяването, почистването и охраната на държавните водоеми, смятат те и искат 50 процента от парите за билетите да отиват при риболовните сдружения, за да могат те да полагат грижите.

Къде отиват парите от годишния риболовен билет от 25 лв. на любителите на въдицата? Попитахме какво мислят по въпроса рибари на водоем в покрайнините на София

Тодор Стоянов е дългогодишен рибар от София. Смята, че който обича да лови риба, трябва да мисли за собственото бъдеще – да пази езерата и реките и дори да завъжда там риба.

Тодор не е виждал да чистят водоем, както не е виждал и охрана на държавните водоеми. Единствено на платените, които често са отдадени от общините, има арендатори които системно зарибяват и пазят от бракониери. На останалите места често процъфтява черна търговия с риба.

Как обаче трябва да се изразходват парите на хиляди рибари за годишен билет? Отговорът на Асоциацията по лов и риболов: \"Сдруженията трябва да поемат водоемите и любителският риболов трябва да отиде в министерството на ОСВ, там където му е мястото по закона за биоразнообразието и да се знае кой отговаря\".

Отговорът на земеделското министерство - 25 на сто от парите за риболовни билети се дават за зарибяване. През 2010-та година обаче това не се случило заради кризата. От ведомството не уточняват къде в такъв случай са отишли средствата.