Има предложение в Закона да се впише точното място, на което да са разположени свободните зони...

Плажът \"Кабакум\" край Варна не е проверяван, заявиха за \"Календар\" от Министерството на регионалното развитие. Оттам обясниха, че са получили сигнали от граждани, но не е в правомощията им да извършат проверка, защото теренът е отдаден на концесия от областния управител на Варна.

От министерството ще подадат сигнал за плаж \"Кабакум\" на областния управител. Дали ще бъде извършена проверка, обаче не стана ясно.

Това, което контролните органи все пак разясниха е, че само 50 процента от всеки плаж трябва да бъде оборудван с чадъри и шезлонги. Още 1-2 процента са отделени за застрояване на заведения и медицински пунктове. Цялото останало пространство трябва да е безплатна зона, където можем да сложим нашите чадъри и хавлии. Няма изискване къде да е разположена така наречената свободна зона, което води до злоупотреба от страна на концесионери.

По тази причина от министерството са предложили в Закона да се впише точното място, на което трябва да са разположени свободните зони и тези, за които се заплаща. Това, обаче може да стане най-рано догодина.