Засега няма нещастен случай, но това е реална възможност...

Клошари живеят в трафопостове в столицата, стана ясно на семинар в Сандански. Бездомниците си правят своеобразни жилища в съоръженията, защото в тях е топло, въпреки че това застрашава живота им, каза Божидар Гатев, директор на Дирекция \"Експлоатация и поддържане\" в ЧЕЗ Разпределение България.


Засега няма нещастен случай, но това е реална възможност. От компанията отново призоваха гражданите, станали свидетели на различни нередности, да сигнализират, защото това застрашава сигурността на електрозахранването. Манипулирането на електромерите и незаконното присъединяване към мрежата с цел кражба на ток, също са проблем за качеството на услугата и намаляват възможностите за инвестиции в нови съоръжения и рехабилитация.


От ЧЕЗ отчитат, че всеки месец в Центровете за обслужване на клиенти в Западна България се получават около 100-150 сигнала от граждани за нерегламентирана консумация на електроенергия.


От 27 май тази година са в сила изменения в Наказателния кодекс, които увеличават наказанието инкриминиращо кражбата на ток на лишаване от свобода в рамките на 1 до 5 години. Преди за това се предвиждаше наказание до три години. Максималната глоба също е увеличена от 10 000 лева на 15 000 лева. /Агенция \"Фокус\"