Само преди ден пожар в пшеничен масив унищожи 200 декара с пшеница...

Високите температури през последните дни крият сериозна опасност от възникване на пожари в земеделските масиви, предупреждават от полицията.

 

Рязко повишаване  на пожарите през последните 10 дни  в полета с пшеница регистрират от пожарната служба в Добрич.  Нанесените щети са за стотици хиляди левове, а голяма част от продукцията не е застрахована.

Само преди ден пожар в пшеничен масив унищожи 200 декара с пшеница, а 10 000 бяха спасени, благодарение на бързата намеса на пожарникарите. Огнеборците допускат, че може и малко стъкълце да е причинило пожара.

Жътвената кампания в Добруджа е в разгара си, а случаите на пожари в ниви и стърнища вече са 11. Унищожени са близо 240 декара с пшеница, ечемик и земеделска техника. Земеделската кооперация в село Паскалево не е успяла  да застрахова площите си и за това е взела всички необходими  предохранителни мерки. 

Като основните причини за възникналите пожари се посочват два регистрирани пожара от късо съединение в далекопроводи и небрежни действия от страна на граждани. Все още няма регистрирани случаи на опалване на стърнища в региона.